Kontaktujte nás:
Ludvík KročákFORWARD
Tyršova 230
378 16 Lomnice nad Lužnicí
Tel: 384 792 562 - dílna
Tel: 603 185 582
Tel: 603 508 150 - expozice Soběslav
Fax: 384 792 940
e-mail: info@zahradnikrby.cz
Správné grilování v zahradním krbu
Z praxe známe dva druhy grilování:
Přímé - na ohni (pro drobnější pokrmy)
Přímé grilování je nejpoužívanější a je podobné běžnému pečení.
- V zahradním krbu grilujeme přímo na roštu nebo na jehle nad ohněm, nad rožhaveným popelem ze dřeva a nebo na rozpáleném dřevěném uhlí.
- Tento způsob je dobré používat na drobnější pokrny, které jsou hotovy do 25 minut.
- Při tomto grilování můžeme docílit při prudkém žáru krásně křupavé kůžičky na grilovaném mase.
Nepřímé grilování - na pečících tácích, alobalu či jinak zakrytý pokrm (pro větší pokrmy)
- Tímto způsobem upravujeme větší kusy masa u kterého je grilovací čas delší než 30 minut.
- Nepřímého grilování docílíme například na hliníkových grilovacích tácích nebo tím, že např. kuře na jehle zabalíme do alobalu (aby se zbytečně nevysušovalo) a pečeme 50 - 70minut.
- Po odebrání alobalu doděláme do křupava jen kůžičku.
Rady pro správné grilování v zahradním krbu
- dbejte na kvalitu grilovaných potravin, na čerstvost masa, zeleniny, ale i marinád
- dodržujte čistotu v průběhu grilování a pečení
- nikdy nepoužívejte stejný talíř pro čerstvé i grilované maso
- dbejte na dostatečné propečení grilovaných pokrmů
- steaky a bifteky otáčejte pouze jednou, nebudou tolik vysušené a budou štavnatější
- k otáčení nepoužívejte vidličku, ale grilovací kleště a ostatní pomůcky ke grilování. Při používání vidličky můžete maso propíchnout a ztratíte tak spoustu štávy.
- po grilování nechte maso (platí hlavně u steaků) chvíli odstát - chuť grilovaného masa bude tak mnohem výraznější.
- celkový grilovací čas závisí i na okolní teplotě (nezapomínejte na to při zimním grilování)
Vyberte si z nabízeného příslušenství k zahradním krbům >>
Kdy je maso správně ugrilované?
- drůbež a ryby grilujeme krátce, teplota masa uvnitř by měla být okolo 80°C, kůžička bude být lesklá a křupavá
- grilované steaky nechte po grilování pár minut odstát, štáva z masa krásně prostoupí celým steakem a chut bude výrazně lepší
- v případě zimního období doporučujeme delší dobu grilování
© Forward 2013 / Webdesign inoWeb, tvorba webových stránek na zakázku / grafika ZNP